Slik finner du ramsløk

24 apr

ramslokHar du lyst til å plukke ramsløk, men er usikker på hvordan du skal finne den? Her er noen tips.

Ramsløk er en flerårig plante som liker fuktighet. På Vestlandet vokser den mange steder så villig at folk blir advart mot å plante den i hagen, fordi den sprer seg som ugras. Her på Sørlandet regner det ikke like mye, og ramsløken holder seg til fuktige steder.

Let ved vann eller langs en bekk, gjerne en bekkekløft som er bratt og fuktig. Slike steder er gjerne mygg-høl på sommeren, men nå om våren er de relativt lysåpne.

Bladene til ramsløken ligner på liljekonvall, og liljekonvall er som kjent giftig. Ofte vokser disse plantene i nærheten av hverandre. I praksis er det umulig å ta feil, fordi ramsløken lukter hvitløk. Den lukter så sterkt at hvis du har plukket noen buketter, så sitter lukta på hendene dine resten av dagen, uansett hvor mye du vasker deg. Det er altså ingen forvekslingsfare, hvis du bare bruker nesa.

Uti mai blomstrer ramsløken, og da er det lett å se at dette ikke er noen liljekonvall. Blomstene er ikke små klokker som hos liljekonvallen, men typiske løkblomster som ser ut som stjerner. Blomstene smaker søtlig løk, og er kjempegode i salater. Siden ramsløken er flerårig, skader det ikke planten at du høster av blomstene (det blir omtrent som å plukke epler av et epletre). Plukker du blader, er det god skikk å bare ta ett blad per plante. Som oftest vokser plantene tett, og du kan høste rikelig.

Der det vokser mye ramsløk går det greit å grave opp noen få planter og ta med hjem. Skal du plante den i hagen, så anbefaler jeg en fuktig plass, gjerne med skygge. Hos meg trives de riktig bra under en rufsete hekk.

Ramsløk er som snøklokker – de kommer tidlig, men visner også tidlig ned. Mot slutten av sommerferien er det ingen vits å lete etter ramsløk lenger.

Før i tida var det veldig viktig for gjeterne å holde kuene unna ramsløk. Kyrne liker den godt, men hvis de spiser ramsløk så blir det usmak på melka. Derfor har ramsløken gitt navn til mange plasser, som Ramstad, Ramsland og lignende. De stedene er det gode sjanser for å finne ramsløk den dag i dag.

Et siste tips: Mange steder arrangerer Sopp- og Nyttevekstforbundet egne ramsløkturer. I følge Stephen Barstow, forfatteren av boka «Around the world in 80 plants«, er Norge verdens eneste land som har et «Useful plants society», altså det over 100 år gamle nyttevekstforbundet. Hvis du blir med på tur med noen som kjenner ramsløken, så er du aldri mer i tvil. God ramsløktur!

 

 

 

 

 

 

2 kommentar to “Slik finner du ramsløk”

  1. Brian Wennberg april 25, 2016 kl. 7:17 am #

    Hei, tror gårdsnavnet Ramstad kommer av Rafnstadir og betegner navnet på mannen som slo seg ned der i vikingtiden, men det kan sikkert ha flere betydninger😊 Har forøvrig hørt og lest at ramsløk bare vokser vest for Oslofjorden med unntak av en forekomst på Ekeberg. Kan være restriksjoner på høsting i naturreservatet der😉

    • Spis Sørlandet mai 6, 2016 kl. 6:19 am #

      Takk for kommentaren! Navnegranskning kan være en jobb for eksperter. Jeg burde ha skrevet at stedsnavn med Ram og Rams KAN ha noe med ramsløken å gjøre. Verd å sjekke ut:)

Kommentarer er stengt.