Sørlandsk matmanifest

8 jan

Reiselivsbedrifter på Sørlandet har  laget et Sørlandsk matmanifest – som har fått navnet Spis Sørlandet (!)

Visjonen er å løfte fram gode matopplevelser på Sørlandet. Bedriftene som slutter seg til manifestet skal ha minimum en lokal rett på menyen, og synliggjøre både historien bak produktet og den lokale produsenten. Flere reiselivsbedrifter har begynt å bruke emneknaggen #spissorlandet på Instagram, for å vise fram lokal mat. Det planlegges mer aktivitet i nettverket, og jommen meg har de ikke laget en plakat med lokale råvarer også.

Mathjulet_10141

(kilde og lenke til leverandører ligger her: http://arenausus.no/spesialisttjenester/mat/matprodukter/ )

Jeg skjønner ikke helt det med vintermakrell, men bortsett fra det er dette en åpenbart god ide. Reiselivet kan dette med sesonger – Sørlandet er noe heil annet i juli enn i januar. (Tenk det, Hedda.) Matbransjen i Norge har vært veldig opptatt av helårslevering, og sett på sesongvariasjon som noe negativt. Det er dumt både fordi det trengs veldig mye energi til å overskride sesongene (flyfrakt, oppbevaring, eller drivhus), og i tillegg skaper det vanskeligheter for de mindre produsentene. Men den økte interessen for lokal mat gjør det både inspirerende og nødvendig å følge lokale sesonger.

Det finnes ingen klar definisjon på hva som er kortreist mat. Her i denne bloggen har jeg definerte det som råvarer som var dyrka, fiska eller høsta inn i de to Agderfylkene og Skagerrak. Jeg har ikke satt som krav at bonden kun skulle dyrke sitt eget kortreiste for, eller unngå bruk av langreiste og giftige sprøytemidler. Hva som er lokalt, eller lokalt nok, kan alltid diskuteres, og noen ganger lurer jeg på om hele begrepet er som en strikk man kan tøye i flere retninger.

Men akkurat nå er jeg likevel mest stolt. Stolt over at ideen om å Spise Sørlandet brer om seg. Glad for at lokale restauranter og bedrifter følger opp. Gudene skal vite at det gjenstår mye arbeid. Jeg var på Strand Hotell Fevik i høst, og lunsjen ble servert i vakre lokaler med panoramautsikt til Skagerrak. Vi kunne nesten ha slengt ut et fiskesnøre fra bordet. Så kom kelneren – med tunfisk.

Reklamer

Én kommentar to “Sørlandsk matmanifest”

  1. Paul januar 9, 2016 kl. 3:49 pm #

    Bra, men de har stjålet ditt navn !

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: