Om denne bloggen

Jeg heter Marte Rostvåg Ulltveit-Moe og er glad i mat. Jeg er også gruppeleder for Miljøpartiet de Grønne i Kristiansand.

Når den billige olja tar slutt, eller helst litt før, må vi snekre sammen matsystemer som bruker mindre energi. Heldigvis er det ofte en hyggelig sammenheng mellom ferske råvarer, gode smaker, og lavere energiforbruk.

Høsten 2011 og mai 2012 levde jeg en måned på kun mat som var produsert på Sørlandet. Det ble overraskende mye lekkert! Erfaringene fra høsten (da det er mest å høste) ligger på Tumblr.

Erfaringen fra våren, da det i starten ble mye ugras og rabarbra, ligger på denne wordpress-bloggen.

I prosjektperiodene hadde jeg kun tre unntak fra den lokale maten:

Salt (fordi det vil ta veldig lang tid å koke sitt eget salt)

Matolje (fordi jeg tror på mangfold og variasjon også når det gjelder fett-typer, og ikke hadde lyst til å leve en måned på kun smør)

Kanel (fordi vi selvsagt skal fortsette å importere godsaker som ikke kan vokse her – bare vi sørger for at hoveddelen av det vi spiser kommer fra området vi bor i).

Nå holder jeg ikke like streng diett, og nyter økologisk sjokolade med god samvittighet. Men jeg fortsetter arbeide for et mer bærekraftig kosthold, både hjemme på eget kjøkken og ute i samfunnet sammen med andre som er engasjert i mat & miljø. Bloggen kommer derfor til å leve videre.

Oppskrifter med lokal mat til alle årstider er publisert i kokeboka Spis Sørlandet, utgitt på Portal Forlag i 2013.

Du kan komme i direkte kontakt med meg ved å skrive en bloggkommentar, eller ved å sende e-post til marterum(a)hotmail.com. Jeg holder gjerne foredrag og kurs om lokal mat.

Det er ikke mulig å kjøpe seg omtale eller lenkeplass på denne bloggen.

 

Marte anno 2011 med en kortreist torsk. Foto: Naturvernforbundet

4 kommentar to “Om denne bloggen”

 1. Anita februar 7, 2015 kl. 8:47 am #

  Hei. Jeg har noen spørsmål knyttet til blogginnlegget ditt om blåskjellproduksjon. Jeg har lyst til å gjøre et hobby prosjekt på hytta, og skulle gjerne visst med om hvilket utstyr jeg trenger, og hvordan yngelhøstingen fore går i praksis. Hører gjerne fra deg.

  • Spis Sørlandet februar 7, 2015 kl. 9:36 am #

   Hei Anita,
   så gøy at du vil eksperimentere med blåskjell! Blåskjell-larvene lever fritt i havet, og det handler ikke om å fange dem, men om å gi dem et substrat de kan feste seg på. Jeg har ikken selv erfaring med dette, men Andreas Viestad skrive i boka si «Ekte mat» (side 291-292) om noen enkle tiltak du kan gjøre for å få mer blåskjell i nærheten av hytta. I følge Viestad så anbefaler ekspertene å henge ut gammeldagse rep av hamp, men hans erfaring er at de fester seg på nesten hva som helst. Det tar to eller tre år før blåskjellene er store nok til å høstes. Lykke til! Hilsen Marte

Trackbacks/Pingbacks

 1. Følg Spis Sørlandet « Økoverset - mai 1, 2012

  […] på Twitter (@marterum). Marte gjorde samme forsøk i fjor høst (se bloggen fra dengang her), men som hun selv skriver: Om høsten er det mye å høste – og dermed ikke spesielt vanskelig å spise lokalprodusert mat. […]

 2. Spis Sørlandet – fra blogg til bok | Økoverset - mai 28, 2013

  […] Kilde: https://spissorlandet.wordpress.com/about/ […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: