Glutenfritt i Kristiansand

1 aug

Noen som står meg nær har fått vite at de har cøliaki. Det betyr vondt i magen av den minste lille smule gluten. Derfor er det ikke blitt så mye eksperimentering med kortreist mat i det siste. Vi starta med Toro glutenfri vaffelmiks, for å si det sånn. Men når man har fått litt mer erfaring i den glutenfrie verden, er det heldigvis mye mere god mat å velge i. Spis Sørlandet presenterer herved en gjennomtestet gaid til det beste Kristiansand har å by på av glutenfri mat sommeren 2016:

På restauranten Tilstede mat og mer  (Markens gate 29, 2. etasje) får dyktige kokker glutenfri, lokal, delvis økologisk og delvis rå mat til å gå opp i en høyere enhet og bli skikkelig GODT. Hele menyen kan man få glutenfri, alt fra vegetarburgere og dagens fisk til den kraftige salatbollen Biggie Green. Dagens fiskerett er alltid lokal villfisk. Mange av rettene er veganske, og dermed er det også lett å spise her for dem som ikke tåler melk eller egg.

kokken benny

– God mat er god mat, sier kjøkkensjef Benjamin Dogan på Tilstede mat og mer.  

Gjengen på Tilstede lager rå kaker uten hvetemel og sukker, som likevel smaker søtt. – Vi har også noen få alternativer til gjester som ønsker hvetemel og sukker, sier kjøkkensjef Benjamin med et smil.

Bønder i Byen holder til på Øvre Torv, du kommer dit ved å gå inn fra krysset Kirkegata/Tollbodgata nå mens det bygges parkeringshus under Torvet (det er en lang historie… MDG stemte selvsagt i mot). Bønder i Byen og grunnlegger Trine Lohne jobber systematisk for å finne lokale leverandører av grønnsaker, kjøtt og fisk. Her er mye god tradisjonsmat med moderne vrier og uten mel. På lunsjmenyen har de en rekke gode salater som er merka med «gluten» i menyen på grunn av brødet, men det erstattes enkelt av glutenfritt brød.

Dampbageriet (Rådhusgata 5, rett ved Markens, pluss kafe i Markens gate 40) har byens største utvalg av glutenfrie kaker og snask. Det er en stor glede å komme hit å få velge… Dette bakeriet har 30 års erfaring med glutenfrie godsaker, de startet opp da mamman til Espen «Bager» Albert fant ut at hun ikke tålte gluten. Dampbageriet baker glutenfritt hver tirsdag, fredag og lørdag, og har alltid et utvalg av både glutenfritt brød (4 typer + loff) og kager. Makronene, nøttestengene (av kransekakedeig) og ostekaka er alltid glutenfrie. Hvilke glutenfrie kaker de ellers har bakt varierer litt, det meste kan bestilles, også kaker til de store anledningene.

glutenfri disk dampen

For godsaker, start her: Dampbageriet i Kristiansand

Kjøkkenskapet ligger i Lillemarkens, med kafe i 1. etasje og bakeriutsalg i kjellern. I tillegg har de en avdeling i kvartalet til Aquarama. Kjøkkenskapet har i følge flere pålitelige kilder byens beste glutenfrie brød. Kafeen lager knallgode glutenfrie sandwicher. Husk å si fra om du er svært sensitiv for gluten, da åpner de nye pakker med ost og grønnsaker for å være heilt sikker. Brødene bakes hver dag fra mandag til lørdag. De lager også endel glutenfrie søtsaker, blant annet muffins og brownies.

Reinhartsen har en avdeling på Fiskebrygga og en i Lillemarkens. Her får du selvsagt fersk fisk og sjømat, men de lager også mye god ferdigmat uten gluten. De har for eksempel 5 typer fiskekaker, som alle lages med potetmel og ikke kommer i nærheten av gluten. Og dette er skikkelig gode fiskekaker som smaker av FISK. De kan kjøpes varme og maules på stedet, eller du kan ta dem med og varme dem på grillen eller komfyren. Reinhartsen tilbyr også ferdig fiskepudding, fiskesuppe, baccalao og viltkaker, alt er glutenfritt og ferdig til å varme opp. Vil du heller ha fiskegrateng må du spørre etter den glutenfrie varianten fra frysen.

piratburgere glutenfrie

Glutenfri hurtigmat: Reinhardsen har laget prisbelønte fiskekaker til deg. Anbefales!

Sans og smak  i Lillemarkens er stedet for deg som liker å lage mat sjøl. Denne økologiske og uavhengige butikken har en egen glutenfri avdeling med reine råvarer som bokhvete, potetmel, quinoa, amarantmel med mere. Her slipper du å velge mellom økologiske eller glutenfrie havregryn – de har selvsagt glutenfrie økohavregryn. Og mye annet godt – er du heldig har de lokalproduserte økologiske jordbær!

Indisk mat er ofte et sjakktrekk for glutenintolerante,  bare du holder deg unna naan-brødene. Vi har gode erfaringer med restaurantene Mother India (Markens gate 6, øverst i Markens), og Indian Ocean Tandoori (Marviksveien 2 B på Lund, like ved busstoppet Lund Torv).

Helt til slutt: Spis Sørlandet er tilhenger av lokalprodusert øl, blant annet for å minimere behovet for å frake litervis med væske rundt omkring i verden. Derfor er det en glede for oss at CB nå også lager glutenfritt øl: CB Lite Pilsner.

God glutenfri sommer i Kristiansand!