Matbaronene er avhengige av deg

18 Mar

Hvorfor har de tre store matvarekjedene i Norge så mye makt? Fordi vi handler der heile tida.

Brennpunkt-sendingen om norske matvarekjeder (Sjokoladekrigen, mars 2015) har satt søkelyset på maktbruken i dagligvarebransjen og behovet for en lov om god handelsskikk. Og det er jeg helt for, men jeg vil likevel minne om at grunnen til at Norgesgruppen har så mye makt er at så mange går inn i butikkene og legger igjen penger der.

Når nordmenn drar til Italia på ferie, så får vi ofte høre om de hyggelige familiebedriftene, det gode utvalget av ost, den kompetente lokale slakteren og det store mangfoldet italienerne kan velge i. Men hvorfor har italienerne så mange småbedrifter og småbutikker? Fordi de bruker dem.

Da jeg starta prosjekt Spis Sørlandet høsten 2011 var det to lokale torghandlere i Kristiansand. Vel, de importerte en del varer som appelsiner og hvitløk, men det var bra utvalg av kortreiste og ferske grønnsaker fra Tveit og Søgne.

Se blogginnlegg her, med bilde av den kjekke unge mannen som solgte tomater han hadde dyrka sjøl.

Nå fire år senere har den ene torghandleren gitt opp og den andre har gått konkurs. Kristiansanderne vandrer i flokk og følge inn i de store kjedebutikkene, og klager innimellom på det dårlige utvalget….

Så kanskje det er på tide med en tur på fiskebrygga? Fiskebutikkene forsvinner også hvis vi ikke passer på å bruke dem. Både menn, kvinner og barn kan unne seg en tur i fiskebutikken innimellom. Fiskebrygga i Kristiansand har tre utsalg, blant annet Reinhartsen, som også har utsalg i Lillemarkens.

I Mandal er det også et lokalt fiskeutsalg: http://www.fiskelaget.no/

Båly fisk på Lindesnes har åpent fra torsdag til lørdag nå på vinteren: http://www.balyfisk.no/

I Risør er det også et skikkelig fiskeutsalg: http://www.fiskemottaket.no/ (Åpent torsdag til lørdag. “Tirsdag og onsdag kan vi treffes på baksiden mot vannet for enkel handel.”)

Det er ikke sånn at alt vi spiser må innom en butikk først. Mange bønder driver med direktesalg fra gården. Det er verken rasjonelt eller miljøvennlig å kjøre langt av lei for å kjøpe en liten pose poteter, derfor bør du tenke større. Kjøp stort, del med naboen, putt i frysen eller i kjelleren. På Sørlandet har vi flere lokale produsenter, for eksempel disse:

Pinnekjøtt, fenalår og spekepølse fra Hidra: http://www.hittero.no/

Hjortekjøtt fra Hynnekleiv https://nb-no.facebook.com/pages/Mykland-Vilt/168422279855253

Elg fra Songdalen: www.viltslakteriet.no

Heldigvis går det mot vår, og om ikke så mange måneder skal jeg ha meg en tur til Hesnes gartneri i Grimstad. Det eneste problemet der er å slepe med meg tunge sekker og poser hjem igjenJ

Makt handler om samarbeid. Matbaronene har bare makt hvis vi lar dem holde på. En bra motreaksjon er å leite fram og BRUKE de lokale produsentene.

Etter noen utblåsninger på Twitter sendte Norgesgruppen meg lenke til deres utvalg av lokal mat:

https://meny.no/Kampanjer/Regionalmat/Matskatter-fra-Agder/

Men mitt poeng om makt er like gyldig selv om Norgesgruppen selger noen få lokale varer. De små produsentene trenger støtte – og du kan gi den direkte ved å handle hos dem.

Denne bloggeren er ikke sponset av noen, og tar heller ikke ansvar for noe innhold på eksterne nettsider. Lykke til i jakten på lokalmat!

Advertisements
%d bloggers like this: