Bydyrking

2 okt

En by kan ikke være selvforsynt med mat – men alle byer kan og bør produsere noe mat til egen befolkning. Den helt ureiste maten er bra både som mentalhygiene og som påminnelse om de økologiske sammenhengene vil alle er en del av. I tillegg smaker det veldig godt.

Jeg har kontoret mitt på Grønt Senter på Odderøya, og her har vi i to år hatt en grønnsakshage på jobben. Flinke folk har puslet på dugnad med å anlegge hagen, så og plante og vanne og luke. Det siste året er det hovedsakelig Kirkens Bymisjon i Kritsiansand som har hatt ansvaret for hagen, og resultatet har blitt veldig bra. Her vokser blant annet

urter – grasløk, persille, blomkarse, mynte og sitronmelisse

grønnsaker – rødbete, blomkål, ertepeiser mm

poteter og epler

Når vi har besøk på Grønt senter så er det alltid hagen som vekker mest interesse. Avlingen blir høstet ca ei gang i uka og brukt i kafeen til Kirkens Bymisjon nede på Fiskebrygga, et langt steinkast fra der den har blitt dyrket. Men alle som kommer forbi har lov til å ta med seg et eple eller noen persilledusker til matpakka.

Førstkommende mandag, 6. oktober 2014 kl 19-21, inviterer Klimaalliansen til et temamøte om bydyrking her på Grønt senter. Arne Otto Iversen fra Klimaalliansen (tidligere Grønn Hverdag) skal snakke om den globale trenden Urban gardening.

May-Brith Ohman Nielsen presenterer årets avlinger i parsellene på Kongsgård. Hun forsker på hvor mye spiselig man faktisk kan få ut av en kolonihage. Prosjektet har fått navnet Småhagemat, og alle parsellene i prosjektet blir presentert på denne bloggen her: http://hagemat.wordpress.com/

Marit Skjæreli fra Bymisjonen skal snakke om de konkrete erfaringene med byhagen på Grønt Senter, Francisco Garcia Ojeda skal presentere markkompostering, og Marit Grinaker Wright fra Oikos økologisk Norge skal snakke om hvorfor det er så viktig med økologisk dyrking i byhagene.

Og sist, men ikke minst: kunstner og forfatter Barbro Raen Thomassen presenterer «I begynnelsen var hagen – om hagebruk og kunstnerskap». Thomassen er visuell kunstner med solid erfaring i alt fra luking av åkrene på landbruksskolen i Søgne til å forsyne sin egen familie med økologiske grønnsaker fra egen hage store deler av året.

Folkens – det er bare å komme – dette blir garantert inspirerende!

Marit og Okohuset

Marit Grinaker Wright, en av kveldens innledere, med økohage og økohus. Huset ligger på Biestøa i Grimstad, og Marit sin blogg om prosessen med å bygge økohus ligger her

Tidligere bloggposter om bydyrking:

Om våronn i skolehagen på Vardåsen skole i Kristiansand

Om hagenhøner på Lund

Intervju med Barbro Raen Thomassen

Intervju med Eple-Jennifer fra Horten Fruktdugnad:

%d bloggere like this: