Kortreist hummus

25 jan

Ikke et vondt ord om de importere kikertene. De brukes blant annet til å lage hummus, som er Midtøstens svar på ertestuing. Men selv om hummus lages på kikerter, så smaker den ikke kikerter akkurat. Derfor tenkte jeg at den kanskje kunne lages på nordiske gule erter.

Det viste seg lettere å få tak i kikerter enn vanlige gule ertesuppe-erter. Jeg måtte i fire butikker i Kristiansand før jeg fant ei pakke med tørre erter produsert i Danmark. Hvis ikke vi passer på å bruke de nordiske ertene, så kan det spøke for ertesuppa også…

Men jeg fikk altså tak i gule erter til slutt, og de funka som heia. Det er ingen grunn til å spare på krydringen her, dette skal smake langreist selv om hovedingrediensen er kortreist. Hummus brukes som pålegg, eller som dip/tilbehør til middag.

HUMMUS
3 dl tørre, gule erter
1 sitron
1 spiseskje malt koriander
1 teskje salt
1 hel hvitløk
6 spiseskjeer olivenolje
Litt pepper
La ertene ligge i bløt over natta. Hell av bløtleggingsvannet, og kok dem i vann uten salt i omtrent en time. Mos ertene og rør inn knuste hvitløksfedd, sitronsaft, salt, olivenolje og krydder. Hummusen er best når smakene har fått satt seg, så lag den gjerne kvelden før den skal serveres. Den tykner når den står, spe eventuelt med mer olivenolje eller appelsinsaft.

Utgravingen av en jernaldergård i Sandnes har avdekket et potteskår med avtrykk av ei ert. Med andre ord har vi spist erter i Norge i nesten to tusen år. Jeg anbefaler denne artikkelen om ertenes  historie i Norge og om den gamle sorten Jær-erter som er blitt bevart i Rogaland:

http://www.skogoglandskap.no/nyheter/2008/1201535096.97

Reklamer
%d bloggere like this: