Frosten

13 nov

Vi lærte på skolen at det finnes fire årstider, men dette stemmer bare i vår del av verden. I en tropisk regnskog er det ikke årstider, for der er det varmt, grønt og fuktig hele året. I Burma for eksempel er det tre årstider: Regntid, kjølig & tørt, og varmt & tørt.

De fire årstidene er den vanligste, men ikke den eneste måten å dele opp året her hjemme. Samene har åtte årstider (les denne vakre bloggposten av Rolf Opdal som beskriver de åtte årstidene på Røros). Mitt store forbilde Maja Søderberg har delt inn et klimavennlig kosthold i Sør-Sverige i syv årstider, og laget ernæringspyramider for hver av de syv årstidene det spirer, forsommer, ferietid, sensommer, høstetid, de frosttolerante, og vinterforrådet. Majas klimapyramider kan lastes ned her for den som vil la seg inspirere.

Jeg jobber med kokeboka Spis Sørlandet, og har vurdert mange ulike måter å dele inn året på. Nå har jeg landet på at det blir fem årstider: Vår, sommer høst, frost og vinter. Nå er det frost.

Frosten er perioden etter første frostnatt, og før snøen har lagt seg. Det kan være en kort periode, men her på Sørlandet kan den også vare fra omtrent midten av oktober til over jul. Etter den første frostnatta kommer det noen år en fin varmeperiode. Ett år dro vi på telttur, og nøt at all myggen var borte.

Når frosten kommer, så dreper den de tropiske matplantene våre. Mais, bønner, tomater, gresskar og squash blir avlivet fort og brutalt, og gartneren eller hobbygartneren må skynde seg å redde det som reddes kan av avlingene. Basilikumen og de andre sarte urtene kreperer også.

Men tøffingene står igjen ute i hagene. Ringblomstene tåler litt frost, og kan fortsette blomstringen en god stund. «Lille persille» står like grønn og fin selv om frosten har tatt knekken på nye annet i urtebedet. Purre tåler en god del frost (den stammer antakelig fra Skotland, og er tilpasset et nordisk klima).

Rotgrønnsakene har lenger sesong enn mais og tomater fordi de er beskyttet av jorda som fortsatt  har varmegrader hele døgnet. Gulrøtter og jordskokker kan derfor høstes friske lenge ennå. Og torghandleren i Kristiansand byr på den tøffeste av de tøffe: Grønnkål (som noen sier smaker bedre etter at den har fått frost).

Soppsesongen er stort sett over, men traktekantarellene holder koken ennå. Det er en opplevelse å knekke stivfrosne traktekantareller og plumpe dem rett i steikepanna hjemme. I tillegg er begynner elgjakta å gi resultater, så vi har spist sesongens første viltmiddag. Frosten er ikke like bugnende som høsten, men det er mange ferske godsaker å få tak i ennå.

Så vakker kan frostens årstid være,  med diamanter i grankvistene.

Ser du traktekantarellene som gjemmer seg i skogbunnen?

%d bloggere like this: