Slik finner du kortreist mat

30 jun

“Fint med lokal mat, men hvordan finner jeg egentlig matprodusenter i nærheten av der jeg bor?” spør en fyr fra Lillehammer. Og det er et godt spørsmål, for det finnes ingen oversiktlig og oppdatert nettside som tar deg rett til matprodusenter og småskala matforedling i din kommune.

Det enkleste er faktisk å finne de økologiske produsentene. Det økologiske kontrollorganet Debio har en veldig god database som er søkbar og oppdatert. http://produsent.debio.no/

Klikk på “Plante – per produsent” eller “Husdyr – per produsent”. Da får du opp søkemulighet på kommune eller fylke, og så er det bare å krysse av hva du er på jakt etter. Er du ute etter honning for eksempel, så søk etter produsenter i ditt fylke som har bier.

Vær oppmerksom på at Debios database er laget av folk som er mer vant til å jobbe med landbruk enn med matlaging. Eggprodusenter finner du verken under E for egg eller H for høns, men under bokstaven V for «verpehøns» (selvsagt). Det heter ikke gris i Debios database, men “slaktegris”. Sauer finner du under stikkordet “vinterfôra sauer og lam”. Bortsett fra dette er databasen enkel å navigere i, og søkeresultater gir både navn og adresse på aktuelle bønder i ditt område.

Ikke alle bønder driver med direkte salg fra gården, men de aller fleste synes det er hyggelig å bli spurt. Hvis de ikke kan selge egg eller honning sjøl, så vet de sannsynligvis om noen andre som gjør det.

Mitt andre tips for å finne lokale matprodusenter er å søke i din aktuelle lokalavis. Som regel kommer det ikke noe særlig ut av å søke på “lokal mat”, men prøv “osteproduksjon” eller “asparges” eller “blåskjelldyrker”, så kan det hende du får napp.

Jeg har også gode erfaringer med å spørre tillitsvalgte i Bondelaget og Småbrukarlaget. Lokallagsledere i disse organisasjonene kjenner mange bønder og vet hva som rører seg.

Nå logger jeg snart av og tar sommerferie. Jeg gleder meg til å ha fri og spise mye sommermat fra Sørlandet. Kommer sterkere tilbake på bloggen til høsten.

God sommer!

Ved å søke på «Epler» og «Telemark» i Debios database, kan man for eksempel finne veien til den dyktige epleprodusenten Olav Jønsi på Hjuksebø (som også har forstått betydningen av god skilting). Anbefales når eplene er modne:)

%d bloggere like this: