Søppelkunstneren

30 mai

– Velkommen til tydeber-gården, smiler Solveig Egeland.

På heia mellom Austerdalen og Vesterdalen (no kidding) i Kvinesdal kommune bor kunstneren Solveig Egeland. Egeland er et kreativt multitalent med stor gjennomføringsevne, og hvis du ikke har hørt om henne så er det godt mulig at du har hørt om noen av prosjektene hennes. For eksempel Nyperosa, den sjarmerende vesle hytta som Egeland bygde “for å finne ut hvor stor ei hytte måtte være for å nyte en kaffi på trappa”. Hytta ble utstilt sammen med sinestoresøsken Havsula og Håpet på Galleri Lista fyr, og har siden vandret videre ut i verden.

Nei til engangsgrill

Egeland er også kvinnen som hater engangsgriller så mye at hun har bygget en hel hytte av flatbankede engangsgriller og stilt den ut i Sofienbergparken i Oslo. – Etter bare to dager hadde jeg nok byggematerialer. I én park! sier Egeland fortørnet. Engangsgrillene forsøpler friområdene våre, det er knapt noe produkt som blir til søppel så raskt etter at det er kjøpt.  – Ikke går det an å gjenvinne aluminiumet etterpå heller. Det er rein søppel, og burde vært forbudt! sier Egeland.

Ja til kompost

Egeland bor høyt og fritt med stor urtehage og frukthage under oppbygging. Hagebrukerens beste venn er selvsagt komposten.

– Det er ganske merkelig at det kommer en lastebil for å hente matavfallet vårt, samtidig som vi kjører bil til hagesenteret for å kjøpe jord i plastsekker, sier Egeland.

Solveig Egeland og kompostbingen Ketil, som alltid leverer varene.

Solveigs urtehage består bare av planter hun har fått i gave. Dermed blir plantene nærmest familiemedlemmer. Hun presenterer meg for løpstikke, bjørnerot, isop, mynter og grasløk. Og ruccola, men den vokser ikke i bedet.

Solveigs erfaring er at ruccolaplantene helst vil ha det litt vondt. De vokser derfor best i muren og ikke i den gode kompostjorda.

Vi lager lunsj sammen: Omelett av grasløk og lokale sirdalsegg, salat av maineper fra Søgne og urter fra hagen. Og tyttebærsyltetøy! Det smaker overraskende godt. – Jeg har lært alle vennene mine å like tyttebær, ler Solveig. Hun forklarer at smør, tydeber og rømme på nybakt brød er en spesialitet fra Kvinesdal.

Ocean Hope

Det neste prosjektet hennes handler også om matfatet: Hun bygger hytter av marint søppel for å vise fram hvor utrolig mye søppel som er i havet – og gi mennesker håp og mot til å gjøre noe med det.

– Det er seks ganger mer plast enn plankton i havet. 98 % av all død sjøfugl har plastsøppel i magen, sier Solveig.

Solveig velger å bruke frustrasjonene over naturødeleggelser til å skape noe vakkert og meningsfullt av avfallet. Prosjektet har fått navnet Ocean Hope.

 

Spis Sørlandet dag 30

Med god, økologisk hønsekraft blir nesten hva som helst godt. I dag har jeg funnet opp en ny suppe:

VÅRSUPPE MED HØNSEKRAFT

Hønsekraft

Salt

Tørket chili

Reddiker

Grasløk

Ost

Ristede brødskiver

Salt hønsekraften forsiktig, tilsett litt tørket chili, og la suppa koke på svært svak varme i ca 15 minutter.

Tilsett reddiker skåret i løvtynne skiver. La dem koke i 10 sekunder. Ta gryta av varmen, og server straks med finklippet gressløk, revet ost og rista brødskiver.

%d bloggere like this: