Tryte i garnet

20 mai

Trytefiske hører våren til. Når isen er gått og lauvet begynner å sprette, da er tryta bitevillig.

I helga har jeg vært i Gjerstad og besøkt min onkel, Olav Ulltveit-Moe. Han er aktiv i Gjerstad historielag, og nærmest et vandrende leksikon om alt og alle som lever i Gjerstad. Tryta blir i dag ofte bare kalt for “kattefisk”, særlig de små trytene. Men onkel Olav forteller at tryta har livberget mange av forfedrene våre i vårknipa.

For å fiske laks eller fange ål måtte du være grunneier og ha fiskerettigheter. Men trytefisket i bygdene har alltid vært fritt. Det betyr at selv den fattigste husmann har kunnet sende ungene ut med fiskestang, eller slenge uti ei fisketeine om våren. (Nå for tida kan det vel hende at man må kjøpe seg et fiskekort om man ikke kjenner en grunneier, men det koster ikke stort).

Det er mye bein i småtrytene, men de smaker godt, og det er historisk sus over en trytemiddag om våren. Ikke rart at Gjerstad kommune valgte trytefiske som et av “hverdagslivets kulturminner”.

Vi satte garn fredag kveld, og lørdag morra kunne vi hale opp 8 tryter og 4 små aurer.

TRYTE, aka skjebbe aka abbor.

Aureskinnet smaker godt, men tryteskinnet er ikke noe særlig, så de må fileteres. Jeg serverer sprøstekte trytefileter med poteter og eggesmør, mums.

Beinfrie, små trytefileter, så godt at selv den som ikke liker tryte må smake.

Onkel Olav viser meg også ei eng med karvekål. Karvekål er de nye grønne skuddene til karveplanten. De smaker ikke som karvefrøene vi pleier å spise i surkål, de smaker vår. Men karvekål-sanking er ikke noe man kan lære seg av en app eller en blogg. De grønne krusete bladene ligner både på ryllik og på hundekjeks. Den eneste måten å bli sikker på hvordan karvekålen ser ut er å lære både smaken og utseendet på bladene på tur sammen med en som kan.

KARVEKÅL: lekre, lysegrønne skudd til suppa. OBS ikke kok dem, bruk dem rå i supper eller salat.

Spis Sørlandet dag 17-20

17. mai lagde jeg kornsalat til lunsj.

KORNSALAT: Hele, kokte hvetekorn blandet med agurkbiter, tomatbåter, hardkokte egg, havsalt og rømme. Pyntes med asparges (som er kokt i 20 sekunder) og finklippet gressløk.

Til middag spiste vi taco med økologisk indrefilet i anledning dagen, og hjemmelaget bringebæris (bringebær fra i fjor) til dessert. Hurra!

Dagen derpå spiste vi opp litt forskjellige rester.

Lørdag laget jeg trytemiddagen som er beskrevet over, og karvekålsuppe til kvelds.

I dag spiste vi en solid lunsj (omelett med lokal bacon og onkel Olavs luftløk mm), før avreise fra Gjerstad. Til middag spiste vi lange (som jeg kjøpte på fiskebrygga 16. mai og putta i frysen), ovnsstekt med melk og rømme på en seng av vårens aller siste kålrabi.

3 kommentar to “Tryte i garnet”

 1. Olav Ulltveit.Moe mai 20, 2012 kl. 6:59 pm #

  Kjære Marte. Du er gild, du!

 2. Geor mai 20, 2012 kl. 8:26 pm #

  Jeg hadde glemt karve, det er noe annet jeg må finne til hagen. Og Hylleblomst også.
  I dag senket masse brennesle og laget pesto av Løpstikker til 12 og det var veldig populær, jeg har blitt veldig inspirert av dere! I går plantet 6 hasseltrær.

  Når det gjelder druer er han fyr inn i en av bloggene dine, vi vil ha en plante eller to av han.

  • Spis Sørlandet mai 20, 2012 kl. 8:36 pm #

   Lykke til med hageprosjektene dine!
   Når det gjelder hardføre drueplanter så føres det av noen gartnerier, spør på ditt nærmeste gartneri. Trygve Lahn på Snik selger ikke planter.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: