Asparges fra Holum

16 mai

Tenk at små grønne stilker kan smake så godt.

Våren er kald på Sørlandet i år. Men i plast-tunnellene til Ulf  Meistad i Holum i Mandal kommune har aspargesene begynt å stikke hodene opp av jorda.

Ser du aspargesen? Den ser ut som en lilla fingernegl (midt i bildet).

Ulf Meistad er en trivelig pensjonist, som begynte med asparges ved en feiltakelse. Han hadde egentlig bestilt frø av aspargesbønner, men frøfirmaet sendte ham 300 aspargesfrø i steden. – Og da tenkte jeg at jeg kunne like gjerne så dem, forteller Ulf.

Litt større asparges (ikke rart den har vært mye brukt som afrodisiakum).

Ulf legger ikke skjul på at lønnsomheten ved å drive matproduksjon i Norge er dårlig. – Men det kaster nå mer av seg enn å se på Frokost-TV, sier han. Før han sådde sine første aspargesfrø drev han potetproduksjon sammen med noen naboer. Men det er triveligere med asparges.

– Da jeg drev med poteter til 5 kroner kiloet så klagde folk på prisen. Nå driver jeg med asparges som koster det mangedobbelte, men ingen klager på prisen, sier Ulf. Han konkurrerer ikke med dagligvarebutikkene på pris men på kvalitet.

Og det vil jeg bare ha sagt, at fersk asparges rett fra åkern er noe helt anna. Det smaker som en ny type grønnsak. Asparges med hint av sukkerert og mye sødme. Snask.

Asparges ser bare ut som asparges i noen få dager. Til venstre: Asparges (som Ulf ikke vil selge, fordi de er så tynne. Men de smaker kjempegodt). Til høyre: Et aspargesskudd som er noen få dager eldre og har begynt å utvikle blader. Når skuddene får vokse seg store blir de større enn et voksent menneske og ser ut som store bregner med fjærtynne blader.

Høsting av asparges er håndarbeid. Ulf bøyer seg ned og vurderer hvert eneste skudd, og skjærer de som er høsteklare. Hos andre bønder har jeg sett bringebærplanter på geledd og løk i snorrette rader, men asparges er en plante av den mer anarkistiske typen:

De svarte slangene er vanningsanlegget. Ulf dyrker ikke økologiske asparges, og blander ut kunstgjødsel med vann. Denne måten å spre kunstgjødsel på er heldigvis veldig målretta: Rett på plantene, minst mulig avrenning. I tillegg sparer det ryggen. Asparges kan også gjødsles med husdyrgjødsel eller med tang, men det krever veldig mange flere løft.

Aspargesåkeren til Ulf blir også sprøytet en gang når ugraset har spirt men før aspargesplantene stikker hodet opp. Senere i sesongen må det håndlukes to ganger. Det krever jobbing på knær og hender.

Dette er Ulf Meistad, som kan mer enn å dyrke asparges. Han holder bier som produserer 2-3 tonn honning per år, og så er han sjølberga med vindruer.

Spis Sørlandet dag 16

I dag spiste vi to bunter asparges med hollandaise-saus til middag. Det er ikke så ofte jeg tar fram «det gode franske kjøkken» av Julia Child, men denne oppskriften er så enkel «at selv barn kan lage den» (sier Julia), så den må jeg bare dele:

3 eggeplommer

1/4 ts salt

(evt pepper)

1 ss eddik (el sitronsaft)

1 ss vann

110 g smør

Ha eggeplommer, salt, eddik og vann i mikseren. Smelt smøret i en liten kjele til det begynner å skumme. Ta lokk på mikseren og kjør eggeplommene på topphastighet i to sekunder. Sett lokket på klem (mens mikseren går) og hell det varme smøret oppi i en tynn stråle. (pass opp for spruting). Ikke bruk det melkeaktige bunnfallet i kaserollen. Simsalabim – hollandaise! Smak til med krydder og evt sitronsaft.

I kveld har noen laget hjemmelaget is så mamma også skal få is på 17. mai:)

%d bloggere like this: