Superkortreiste egg

8 mai

– Jeg anbefaler alle å skaffe seg høner, sier Michael (9).

En by kan ikke fø seg selv. Det er selve konseptet med en by, at folk bor tett og jobber med alle mulige andre ting enn jordbruk, og så importerer byen mat fra omlandet sitt.

Men alle byer produserer noe mat selv. For en vanlig hageeier handler det om gleden ved å dyrke egne reddiker eller å plukke plommer rett fra treet. Det kan også være kolonihager, skolehager, barnebondegårder eller frukttrær i parkene – fordi dette bidrar til befolkningens trivsel og kontakt med jord og dyr.

I det overordna perspektivet kan også et beskjedent byjordbruk bidra til matsikkerhet. Under andre verdenskrig ble golfbanen på Bogstad i Oslo brukt til å sette poteter, fordi befolkningen trengte mat – og alle monner drar. For omtrent syv år siden begynte det å gå opp for myndighetene i London at byen var veldig dårlig rustet til å takle en forsyningskrise. Siden den gang har de jobbet systematisk for å øke matproduksjonen innenfor bygrensa. Borgemesteren i London har sin egen spesialrådgiver for mat, Rosie Boycott. Hennes begrunnelser for urbant landbruk er verd å lese (selv om kommentaren ble skrevet under forrige aske-sky):

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/apr/20/hope-from-the-ashes

Og man trenger ikke reise til London for å finne gode begrunnelser for matproduksjon i byen. Michael på 9 år bor i et vanlig hus med en vanlig hage i Kristiansand. Han har ansvaret for de fire dverghønsene Miffy, Yellow, Prilla og Blackie, som holder familien med egg. – Det er veldig koselig å ha høner, sier Michael. – For de gir oss egg, og så er de veldig gode til å holde på hemmeligheter. De kan jo ikke fortelle dem videre til noen!

GODE VENNER: Michael (9) og Miffy (1)

Hagenhønsene til Michael lever av familiens grøtrester og brødskorper, samt gras fra hagen og hønsefôr fra Felleskjøpet. Michael anbefaler å ha høns fra de er kyllinger, for da blir de tammest.

–  Er det mye arbeid å ha høner?

– Neida, pappa og jeg ordner det, svarer 9-åringen stolt.

Det er han som har ansvaret for å slippe hønsene ut om morgenen og stenge dem inne om kvelden. På dagtid går de fritt omkring i hagen og klukker.

– Noen ganger klukker de veldig høyt, og da blir vi flaue. Det hadde vært fint om flere hadde høner, for da ville folk blitt mer vant til å høre hønselyder, sier Michael.

– Hvor ofte får du egg?

– De legger ett egg hver dag, så vi får fire egg hver dag. Se her har de nettopp verpet to nye, sier Michael og åpner verpekassa. Eggene bærer han inn på kjøkkenet og leverer til mamma som står og lager omelett med urter.

 

Spis Sørlandet dag 8

Til lunsj spiste jeg omelett av de superkorteiste eggene fra Michaels hage.

Til middag hadde vi stekt sei fra fiskebrygga med tomat, agurk og de aller første reddikene! Torghandleren i Lillemarkens sier at det neste jeg kan begynne å glede meg til er mai-neper:)

Og til kveldsmat skal vi spise brødskiver med ferske by-egg.

 

%d bloggere like this: