Spis Sørlandet 2.0

27 apr

Hvordan skal et framtidig bærekraftig kosthold se ut? Vi må nok spise mindre kjøtt og kaste mindre mat. Og sannsynligvis må maten vår reise kortere.

Vi skal ikke tilbake til det gamle kostholdet med sild og poteter. Vi skal framover, til et bærekraftig kosthold som er både sunt, godt og bra for planeten. For å teste ut hva det kan innebære å spise mer kortreist, levde jeg høsten 2011 en måned utelukkende på mat som var produsert i Agder-fylkene.

Eksperimentet førte til mye god mat og mange gode diskusjoner om mat & miljø. Men ærlig talt er det ikke spesielt vanskelig å spise lokalmat om høsten, når torget bugner av lokale grønnsaker, og hagene er fulle av epler og pærer. Derfor skal jeg nå teste ut et kortreist kosthold i mai måned. Hva skal jeg spise når det ikke er noe særlig å høste?

Ungene og min bedre halvdel har fått samme avtale som i høst: Alt som jeg kjøper, serverer og spiser skal være produsert på Sørlandet (men jeg nekter ingen å drikke kakao selv om jeg er på lokalmatdiett).

Mine unntak er de samme som i høst: Salt (fordi det blir en kjedelig blogg hvis jeg må bruke masse tid på å koke salt), matolje (fordi jeg tror på mangfold og variasjon også når det gjelder fett), og kanel (fordi det symboliserer alle de langreiste godsakene vi selvsagt skal fortsette å importere).

Vi har en liten hage, og da vi flytta inn her for fire år siden bestod den av thuja og ferdigplen, punktum. Siden den gang har jeg drømt mye om en spiselig nytehage hvor gode smaker og vitaminrike vekster kan høstes fra mars til november. Foreløpig er min største suksess liberale mengder med skvallerkål og brennesle. I tillegg har jeg en ganske fin rabarbraplante og noen tuster med gressløk, og i vår har jeg sådd reddikfrø.

Tirsdag 1. mai fortsetter min reise inn i de lokale smakene, i jakt på et mer bærekraftig kosthold. Jeg håper på mange tips, råd og diskusjoner her på bloggen.

Da jeg var liten forstod jeg ikke poenget med rabarba. Men nå har det gått opp for meg: Det er den eneste frukten vi kan høste om våren. Foto: Naturvernforbundet

3 kommentar to “Spis Sørlandet 2.0”

 1. Beate april 28, 2012 kl. 9:16 pm #

  Dette blir veldig, veldig bra! Gleder meg!

 2. magnio mai 2, 2012 kl. 8:13 pm #

  Hehehehe, vårrabarbra, ja. Raka lauv i hagen i går og fann rabarbraen. 3 cm stakk den over bakken! Men før St Hans kjem den nok. Lurer på om det blir suppe i år, eller om vi får samla nok til vin – vurderer å utplassere litt hos venner og bekjente for å auke mengdane litt.
  Skulle du befinne deg i Trondheim så kan du få importere kirsebær og rips iallfall. Eller er det ikkje lov å privatimportere sånn når det skal vere kortreist? (Eg meiner det må vere lov om du frakter det sjølv, og maten er kortreist der du henter den, OG du ikkje reiser eins ærend for å hente den.)
  Vart det så øl frå lokale trakter var lov? Det er jo mest vatn, og det er lokalt både for Nøgne Ø og CB. (NØ har snakka om å bruke lokal malt (og humle?) også, men eg veit ikkje kor langt dei har kome med det. Proteinnivået i dagens bygg er tilpassa kraftfor og ikkje ølproduksjon.)

  • Spis Sørlandet mai 3, 2012 kl. 8:36 pm #

   Hei Magni O, det er veldig kjekt å høre fra andre som også spiser lokalt. Enig med deg, lokalmat er det som er dyrka i nærheten av der man bor. Det blir ingen Trondheimstur i mai, men hvis det skulle bli seinere så kommer jeg gjerne og smaker:) Øl ligger nok utenfor dette bloggprosjektet, av mange grunner.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: